top of page

Webinar Lymfologie voor de MammaCare adviseur

MAMMACARE_edited.jpg

Webinar Lymfologie voor de MammaCare Adviseur  Online via Zoom​

Data: 

  • 18 januari 2024 (14:00-17:00 uur)

  • 15 mei 2024 (14:00-17:00 uur)

  • 18 oktober 2023 (14:00-17:00 uur)

  • 05 maart 2025 (14:00-17:00 uur)

​

Beroepsgroepen: 

  • MammaCare adviseur

  • overige geïnteresseerden

 

Minimaal aantal deelnemers: 6 / max aantal deelnemers: 30

 

Accreditatie voor MammaCare Adviseurs: SEMH 2 punten

overige: certificaat 'bewijs van deelname' 

Prijs: €60,- BTW vrij 

​

​

Beschrijving

​

Onder lymfologie verstaan we de leer van de anatomie en functie alsmede de pathologie van het lymfesysteem of de lymfevaten. Een niet goed overbelast functionerend lymfsysteem kan een nadelige uitwerking hebben op de gezondheid. Zo kan een (onbehandelde) lymfologische aandoening leiden tot aanzienlijke beperkingen in het dagelijks leven en is er een groter risico op wondroos. 

Naast het bloedvatenstelsel heeft het menselijk lichaam ook een lymfestelsel, dat een zeer belangrijke rol heeft. Het bevind zich door het hele lichaam uit en loopt voor het grootste gedeelte parallel met de bloedvaten. In tegenstelling tot de bloedsomloop vormt het lymfestelsel geen gesloten systeem. 

​

Het lymfesysteem is het belangrijkste onderdeel van het menselijke immuunsysteem. Het heeft hierbij de functie van een transportsysteem voor verschillende afvalstoffen, die via de bloedvaten in de ruimte tussen de cellen terechtkomen (extracellulaire ruimte of interstitium) en door het lichaam niet via andere manieren kunnen worden afgebroken. Alleen met een intact, goed functionerend lymfesysteem en door een optimale afvoer van de lymfe kan deze zogenaamde “lymfelast” slagen. De lymfelast bestaat vooral uit stoffen zoals water, zouten, gassen, eiwitten, voedingsvetten, cellen en celafval, maar ook uit ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen.

 

Als het lymfestelsel niet volledig of niet goed wordt aangelegd tijdens de zwangerschap dan wordt dit primair lymfoedeem genoemd. 

Wanneer het lymfestelsel gedurende ons leven wordt aangedaan door bijvoorbeeld operaties, bestralingen of erysipelas dan noemen we dit een secundair lymfoedeem. Heel oneerbiedig wordt het lymfestelsel ook wel het ‘riool’ van ons lichaam genoemd. 

​

Voor wie? 

​

Deze korte online scholing is speciaal voor de MammaCare Adviseur samengesteld die wil worden bijgepraat over de (fysiologische) basisprincipes van het lymfestelsel, de indicaties en diagnoses die horen bij het tekortschieten of falen van dit systeem. Je wordt ook op de hoogte gebracht van verschillende mogelijke interventies, waaronder compressie, operatietechnieken en therapeutische behandelingen. De focus ligt tijdens dit webinar op het zogenaamde midline gebied met de borsten, flanken en schouders als belangrijkste lichaamsdelen, waarbij herkennen, onderkennen, doorsturen en juist advies key is. 

Als MammaCare adviseur zul je regelmatig klanten tegenkomen die te maken hebben met littekens, lymfoedeem of bestralingsschade aan de huid in de borst-, oksel- of flankregio na een borstkanker operatie of behandeling. De MammaCare adviseur is vaak de eerste zorgprofessional die wordt bezocht om een prothese of goede BH aan te meten. Het is heel belangrijk om te luisteren naar de signalen die de klant (patient) afgeeft. Vaak kunnen de eerste signalen zoals een zwaar gevoel in de arm, trekken van de huid of pijn bij bewegen van de arm een voorteken zijn van een latent lymfoedeem. Maar naast luisteren moet je ook kijken naar het aangedane gebied en ook het voelen van de huid is belangrijk. Je wilt nu eenmaal graag de beste zorg leveren en het beste advies geven. 

Dit webinar speelt hierop in en naast het gegeven dat je vroegtijdig eventuele problemen kunt herkennen en de patiënt kunt behoeden van een eventuele escalatie van het probleem, kun jij je beter onderscheiden van andere MammaCare adviseurs door de kennis die je hebt verworven. Dit geeft jou een 1-0 voorsprong op de andere leveranciers van Borstprotheses en speciale lingerie. 

​

Doelstelling en competenties:

​

  • Kennis van de theoretische basisprincipes van de lymfologie 

       Anatomie, fysiologie en pathologie

  • Herken je de symptomen en signalen die gepaard gaan met het tekortschieten hiervan zoals

       Subklinische signalen: zwaar gevoel in de arm, bewegingsbeperking van de oksel, pijn, jeuk

       Klinische signalen zoals roodheid, verhardingen, zwellingen van de huid

  • Kun je beter beredeneren waarom er verschillende klachten en uitingsvormen zijn waar mensen met borstkankerbehandelingen mee te maken kunnen krijgen

       Het lichaam kan op verschillende manieren aangeven dat er een stoornis is in de afvoer van vocht. Dit kan bijvoorbeeld een    

       inflammatie zijn of een zwelling 

  • Weet je wanneer en naar wie je het beste kan doorverwijzen voor gerichte therapie

       Bij bewegingsbeperking in de oksel stuur je door naar een fysio (oedeem) therapeut

       Bij huidproblemen naar een huidtherapeut

       Bij oedeem (zwelling) naar een oedeemtherapeut

       Bij verdenking van recidief naar de oncoloog

       Bij verdenking op een huidontsteking naar de dermatoloog 

  • Weet je wanneer je beter nog even kunt wachten met het leveren van een prothese BH

       Bij zwelling zal een BH niet goed kunnen worden aangemeten omdat de omvangen ‘vertekent’ zijn en zal er doorverwezen worden            naar een oedeemtherapeut die de oedeemtherapie gaat starten. Wellicht dat de oedeemtherapeut samen met de MammaCare

       adviseur een speciale compressie BH kan aanmeten en leveren. 

  • Weet je waarom compressietherapie belangrijk en onontbeerlijk is bij lymfoedeem

       Je kent de fysiologische principes van compressie 

  • Begrijp je de terminologie en de taal van de dokter 

       Dat maakt communiceren en adviseren makkelijker

  • Weet je welke chirurgische interventies er zijn na borstkanker behandelingen

       Je weet wat een LVA (shunt) is, waarom en wanneer dit kan worden uitgevoerd

       Je weet wat een lymfkliertransplantatie is, waarom en wanneer dit kan worden uitgevoerd 

​

Heb je dit webinar gevolgd en je wil graag nog meer weten over Lymfoedeem? Volg dan de webinars lymfologie deel 1 en deel 2 

 

Kosten: €60,- BTW Vrij

​

 

Via de aanmeld knop kun je ook aangeven of je graag deze cursus als complete webinar wil volgen samen met je collega's. De datum, tijdstip en factuurbedrag kan in gezamenlijk overleg worden afgesproken. (minimaal aantal = 6 personen)

4.jpg
5.jpg
9.jpg
bottom of page