top of page
over ons sos (30 x 30 cm)_edited.jpg

Hi, ik ben Katinka 

en ik ben de hoofddocent van School of Skills. Vanuit mijn passie voor alles wat met oedeem en compressie (therapie) te maken heeft, wil ik je graag laten meedelen in mijn kennis. Ik heb hier dan ook met volle overtuiging mijn beroep van gemaakt. 

In de afgelopen jaren heb ik veel praktische vaardigheden en technische kennis opgedaan aangaande therapeutisch elastische kousen, zwachtels, klinimetrie en oedeem behandelingen. Daarnaast beschik ik over een grote theoretische know how op het gebied van fysiologie, pathologie en anatomie van het bloed en lymfesysteem in het menselijk lichaam. 

De titel en rol als 'compressofiel' vervul ik met verve. 

  • Facebook
  • LinkedIn

My Story

Ik ben in 1985 opgeleid als niveau 5 verpleegkundige en heb 21 jaar in de verstandelijk gehandicaptenzorg gewerkt. Eerst als verpleegkundige, waarvan de laatste 16 jaar als zorg- en woonhuis coördinator. Het laatste jaar ben ik werkzaam geweest als docent verpleegkunde. In 2004 heb ik de opleiding tot pedicure afgerond.

Vanaf 2006 heb ik de directe zorg verlaten en ben ik begonnen bij een fabrikant van therapeutisch elastische kousen en overige compressiehulpmiddelen (Varodem).

Begonnen als productspecialist en troubleshooter zijn mijn taken uitgebreid naar het verbeteren en (mede) ontwikkelen van compressieproducten, zoals Therapeutisch Elastische Kousen, het klittenbandsysteem 'VaroCare' en compressiekleding zoals 'VaroSilk, 'Tinkfit' en Curetex'. In 2014 heb ik de Varodem Academy opgericht en verder vorm gegeven. 

In 2016 heb ik in Engeland de opleiding tot oedeemtherapeut gevolgd en het diploma FG-MLD gehaald.

 

De volgende beroepen horen tot mijn curriculum:

  • Verpleegkundige

  • Docent

  • Pedicure

  • Compressietherapeut (bandagist)

  • Oedeemtherapeut 

In 2018 heb ik samen met Jane Wigg (UK) en René de Klerk de stichting’ lymphoedema training academy Nederland’ (LTA:NL) opgericht. Namens de LTA:NL organiseer en doceer ik post-HBO cursussen voor huid- en oedeemfysiotherapeuten. Waaronder de 'Fill'-en 'Flush' cursus, wat tegenwoordig AMCO (advanced management chronisch oedeem) heet. 

Vanaf 01-11-2021 ben ik eigenaar van School of Skills, die geaccrediteerde bij- en nascholingen samenstelt en aanbiedt aan zorgprofessionals op het gebied van oedeem, oedeemgerelateerde aandoeningen en compressie. Ik vind het fantastisch om op een onderbouwde manier alle kennis en wetenschap die is opgedaan in de voorgaande jaren te bundelen in zowel theoretische als praktische scholingen. De hoofd lokatie van School of Skills is gevestigd in het gebouw 'People Care' te Herten (Roermond) 

 

Gekscherend noem ik mezelf 'oedeem en compressofiel' omdat mijn passie voor deze 'tak van sport' is uitgegroeid tot een niet te stoppen honger naar informatie die ik weer kan overbrengen op onze cursisten. Die honger naar informatie is eindeloos. Ieder jaar bezoek ik verschillende congressen, waar ook ter wereld, verzamel ik informatie en speur ik het web af naar de laatste wetenschappelijke informatie. 

De meeste scholingen die je terugvindt in het School of Skills curriculum zijn door mij samengesteld en daar ben ik best wel trots op. De School of Skills Medische AdviesRaad heeft de inhoud van de scholingen gelezen en daar waar nodig voorzien van verbeterpunten.  School of Skills is een CRKBO erkend bedrijf, wat betekent dat wij voldoen aan de kwaliteitscode voor opleidingsinstituten voor het kort beroepsonderwijs. 

Vanaf 1 januari 2024 run ik Nova Mundo. Nova Mundo is een opleidingsinstituut waar je wordt opgeleid tot het beroep van compressietherapeut (voorheen bandagist of TEK-consulent) waar je leert hoe je therapeutisch elastische kousen moet aanmeten en leveren. 

Het pleegbloed stroomt nog steeds met volle vaart door mijn aderen en ik kan het niet laten om nog steeds directe oedeem en compressiezorg te bieden aan patiënten

Vanaf 1 maart 2022 ben ik niet meer werkzaam bij de fabrikant van compressiehulpmiddelen en ben ik volledig als zelfstandige begonnen met mijn eigen bedrijf Tink2GoBij Tink2Go kun je terecht voor het aanmeten en leveren van compressiehulpmiddelen, advies bij oedeem en compressie gerelateerde vraagstukken en producten voor in de oedeem-therapeutische praktijk, zoals de LymphScanner, de PeriKit en de Juzo Pressure Monitor (drukmeter) en verschillende producten die het aan- en uittrekken van therapeutisch elastische kousen kunnen vergemakkelijken. 

Regelmatig schrijf ik artikelen over het door mij mij zo geliefde onderwerp. 

In het Nederlands tijdschrift voor wondzorg (NTVW) heb ik een eigen katern: Grip op compressie. Deze artikelen kun je ook op deze website terugvinden. 

klik hier voor een totaaloverzicht van alle (mede) door mij geschreven artikelen die gepubliceerd zijn.

In juni 2023 ben ik geïnterviewd door huidtherapiedepodcast, over hoe de bloedcirculatie en het lymfesysteem nu precies werkt en zoomen we uitgebreid in op lymfoedeem. Zo bespreken we ontstaan van lymfoedeem, welke kenmerken en symptomen hierbij passen, hoe het wordt gediagnosticeerd, welke verschillende professionals er bij lymfoedeem betrokken zijn, welke behandelingsmogelijkheden een huidtherapeut aanbiedt en hoe belangrijk zelfmanagement is bij lymfoedeem. In deel twee van aflevering 6 gaan we het onder andere hebben over veneus oedeem, lipoedeem en nog veel meer.

QR huidtherapiedepodcast.png
4EC65D45-98B5-48AC-831C-164471805701[38].png

School Lokatie People Care 

bottom of page