top of page

Webinar Lymfologie deel 1

LYMFOLOGIE DEEL 1_edited.jpg

Webinar Lymfologie deel 1 Online via Zoom​​​

data:

  • woensdag 27 maart 2024 / 14:00 - 17:00 uur

  • donderdag 5 september 2024 / 18:00 - 21:00 uur

 

Beroepsgroepen: 

  • Huidtherapeuten 

  • (Oedeem) fysiotherapeuten

  • Compressietherapeuten / bandagisten

  • Verpleegkundigen en verzorgenden 

  • Doktersassistenten / Pedicures / voetverzorgers 

Minimaal aantal deelnemers: 6 / max aantal deelnemers: 20

 

Accreditatie:

ADAP 3 

Keurmerk 3 - KNGF 3  (kwaliteitshuis fysio vakinhoudelijk, oedeem en algemeen)

CvC (SEMH) 3,5 

Overige beroepsgroepen: Certificaat / bewijs van deelname

Prijs: €60,- BTW vrij (studenten ontvangen 25% korting)

Incompany ook mogelijk vanaf 8 personen.

Stuur een mail voor een offerte

Beschrijving

Onder lymfologie verstaan we de leer van de anatomie en functie alsmede de pathologie van het lymfesysteem of de lymfevaten. Een niet goed overbelast functionerend lymfsysteem kan een nadelige uitwerking hebben op de gezondheid. Zo kan een (onbehandelde) lymfologische aandoening leiden tot aanzienlijke beperkingen in het dagelijks leven en is er een groter risico op wondroos. 

Naast het bloedvatenstelsel heeft het menselijk lichaam ook een lymfestelsel, dat een zeer belangrijke rol heeft. Het bevind zich door het hele lichaam uit en loopt voor het grootste gedeelte parallel met de bloedvaten. In tegenstelling tot de bloedsomloop vormt het lymfestelsel geen gesloten systeem. 

Het lymfesysteem is het belangrijkste onderdeel van het menselijke immuunsysteem. Het heeft hierbij de functie van een transportsysteem voor verschillende afvalstoffen, die via de bloedvaten in de ruimte tussen de cellen terechtkomen (extracellulaire ruimte of interstitium) en door het lichaam niet via andere manieren kunnen worden afgebroken. Alleen met een intact, goed functionerend lymfesysteem en door een optimale afvoer van de lymfe kan deze zogenaamde “lymfelast” slagen. De lymfelast bestaat vooral uit stoffen zoals water, zouten, gassen, eiwitten, voedingsvetten, cellen en celafval, maar ook uit ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen.

 

Als het lymfestelsel niet volledig of niet goed wordt aangelegd tijdens de zwangerschap dan wordt dit primair lymfoedeem genoemd. 

Wanneer het lymfestelsel gedurende ons leven wordt aangedaan door bijvoorbeeld operaties, bestralingen of erysipelas dan noemen we dit een secundair lymfoedeem. Heel oneerbiedig wordt het lymfestelsel ook wel het ‘riool’ van ons lichaam genoemd. 

Voor wie? 

Deze korte online scholing is voor iedereen die wil worden bijgepraat over de (fysiologische) basisprincipes van het lymfestelsel, de indicaties en diagnoses die horen bij het tekortschieten of falen van dit systeem maar ook voor iedereen waarbij het lang geleden is dat ze de basistheorie hierachter op school hebben geleerd en graag weer wat opgefrist willen worden. Je wordt ook op de hoogte gebracht van verschillende mogelijke interventies, waaronder operatietechnieken en therapeutische behandelingen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doelstelling

Aan het einde van deze online scholing ken je de theoretische basisprincipes van de lymfologie en herken je de symptomen en signalen die gepaard gaan met het tekortschieten hiervan. Je kunt beter beredeneren waarom er verschillende klachten en uitingsvormen zijn waar mensen met lymfoedeem mee te maken kunnen krijgen.

Heb je dit webinar gevolgd en je wil graag nog meer weten over Primair lymfoedeem, Midline oedeem, chirurgische interventies en oedeem bij lipoedeem? Kies dan voor het webinar: deel 2 Lymfologie 

 

Kosten: €60,- BTW Vrij

Via de aanmeld knop kun je ook aangeven of je graag deze cursus als complete webinar wil volgen samen met je collega's. De datum, tijdstip en factuurbedrag kan in gezamenlijk overleg worden afgesproken. (minimaal aantal = 6 personen)

lymfologie deel 1
Video afspelen
bottom of page